tiistai 28. helmikuuta 2012

Vanhan musiikin konsertteja Tampereen seudulla

Valitettuani, että pääkaupunkiseudulla tapahtuu enemmän kuin Pirkanmaalla, aloin tietenkin ajatella, että mitä täällä Tampereen seudulla tapahtuu kevään aikana eli mitä vanhan musiikin konsertteja tai tapahtumia täällä on. Ajattelun tulos oli, että kyllähän ihan Tampereellakin tapahtuu paljon, mistä kiitos pääsiäiselle, jonka aikaan vanhaa musiikkia, ainakin Bachia, on usein tarjolla paljonkin. Säveltäjistä Schütz vaikuttaa olevan nousussa, koska hänen musiikkiaan voi pääsiäisen aikaan kuulla kahdenkin kuoron esittämänä! Evankelistoista Johannes. Ei voi väittää, että kevät mikään vanhan musiikin runsaudensarvi täällä on, mutta eipä voi väittää, että ei tapahdu mitään - ainakaan silloin, kun on itse laulamassa! Tässä muutamia muistiin. (Ei, tämä ei ole maksettu mainos!)

* Osia A. Scarlattin Messa di Santa Ceciliasta

Keskiviikkona 7.3. klo 12.00 (Aleksanterinkirkko, Tre) Händel-kuoro ja solistit (Anu Mattila, Kaisa Kelloniemi, Elina Aho-Kuusama, Juha Yli-Knuuttila, Antti Nissilä) tarjoilevat lounasmusiikkina osia Alessandro Scarlattin (1660–1725) messusta Pyhälle Cecilialle, musiikin ja muusikkojen suojelupyhimykselle. Uruissa Riikka Viljakainen.


Kuoro esittää teoksen Helsingin Barokkiorkesterin säestyksellä vuoden pääkonsertissaan 18.11. Mahtavaa (päästä esiintymään HeBon kanssa)!

* J.S. Bachin Magnificat

Sunnuntaina 25.3. klo 18 (Pirkkalan kirkko) jatkuu Bachin urkuteosten kokonaisesitys, vuorossa on 17/36, Magnificat. Uruissa Liisa Aaltola.

* J.S. Bachin Johannes-passio

Lauantaina 31.3. klo 18 (Pirkkalan kirkko) Kamarikuoro Walmari, Valkeakosken orkesteri ja solistit (Hanna-Mari Mõisnik, Outi Leino-Mäkiharju, Ville Salonen, Kristjan Mõisnik, Sanna Saarinen - huilu) esittävät Bachin Johannes-passion. Kristjan Mõisnik (basso) on muuten miellyttävää kuultavaa, pakko mainita; kuulin viime kesänä Lempäälä Soi -tapahtuman aikana.

* Schützin Johannes-passio ja motetteja

Sunnuntaina 1.4. klo 18 (Tuomiokirkko, Tre) Harjun kamarikuoro esittää iltamusiikkina Heinrich Schützin (1585–1672) Johannes-passion ja motetteja. Ohjelmassa myös Franz Lisztin Via Crucis.

* Schützin Jeesuksen Kristuksen Seitsemän sanaa ristillä

Pääsiäisviikolla Händel-kuoro ja solistit (Juha Yli-Knuuttila ja kuorolaisia) esittävät tamperelaisissa kirkoissa Schützin passiota Jeesuksen Kristuksen seitsemän sanaa ristillä. Jousiyhtyeenä Tampereen Kamarimusiikkiseuran jousikvartetti, uruissa seurakuntien urkurit, oletan.
  • Konsertti ma 2.4.2012 klo 19 (Messukylän kirkko)
  • Jumalanpalvelusavustus ti 3.4.2012 klo 18 (Aleksanterin kirkko)
  • Konsertti ke 4.4.2012 klo 18 (Viinikan kirkko)
* Bachin Johannes-passio

Torstaina 5.4. klo 19 (Tampere-talo) Tampere Filharmonia, Tampereen Filharmoninen Kuoro ja solistit esittävät Bachin Johannes-passion. Esitys on osa TF:n syksyllä alkanutta barokkiprojektia. Konserttimestarina on Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, joka on tänä vuonna Suomalaisen Barokkiorkesterin päävierailija. Hänen ajatuksiaan barokkimusiikista Suomessa ja esimerkiksi viola d'amoresta instrumenttina voi lukea orkesterin sivuilta, täältä.

 * Keskiajan naisen elämää
 
Tämä ei tapahdu Tampereella, mutta en usko, että tarvitsen erityistä motivointia lähteäkseni tähän konserttiin: keskiviikkona 18.4 klo (Sääksmäen kirkko) vanhan musiikin yhtye Fioretto Ensemble kertoo levynjulkaisukonsertissa keskiajan naisen elämästä ja tunteista 1000-1100-lukujen nais- ja miestrubaduurien sanoin ja sävelin. Vierailevana artistina Kay Stonefelt, joka soittaa julkaistavalla levyllä. Olen kuullut ohjelman Hämeenlinnassa toissa syksynä, osana Musiikkia linnassa -tapahtumaa ja tykkäsin!  Hämeenlinnan tapahtuma ansaitsisi enemmänkin mainontaa; ei vanhan musiikin ystäville liikaa tapahtumia ole Tampereen lähellä.


Mainittakoon muuten huhtikuisen Tampere Biennalen  konserteista Cembalon nykypäivä (21.4 klo 12 Finlaysonin kirkko) modernia cembalomusiikkia Ere Lievosen esittämänä,  ja Unilouhikko (21.4 klo 19 Tampere-talo), esiintymässä Tampere Raw ja vanhan musiikin ystäville tuttu sopraano Tuuli Lindeberg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti